Co všechno potřebuje prvňáček do školy ?

01.09.2021 00:00

Všechny věci už máme pohromadě, přesto vám připomínám , co všechno  je pro vaše prvňáčky potřeba .

Když se řekne školní výbava, každého asi nejdříve napadne aktovka nebo batoh. Obzvláště pro prvňáčka je aktovka většinou naprosto zásadní věc. Ale tento nákup už máte  za sebou a určitě jste vybrali tu správnou.

A do aktovky patří samozřejmě penál. Pro prvňáčka je vhodné zvolit takový penál, který bude přehledný (tedy asi ne velké objemné "patrové"pouzdro) a vejde se mu do něj vše, co bude potřebovat. Penál ve tvaru válečku na zip je vhodný jen pro několik málo potřeb, nebo zvlášť na pastelky.  Máte-li vybráno, pak můžete přejít k nákupu psacích potřeb.

Co tedy do penálu? Určitě pastelky – rozhodně vybírejte nelámavé (jsou sice dražší, ale zase něco vydrží a nakonec se to i cenově vyplatí) a nejlépe trojhranné (lépe se dítěti drží, ), stačí jen šest základních barev. Dále pak tužky ,platí stejné pravidlo jako u pastelek, pozor na tvrdost – pracujeme zpočátku s tužkami č. 1 a č.2 , ořezávátko ( které se nekutálí ), guma, nůžky (zpravidla s kulatou špičkou, pro leváky levé), a samozřejmě také pero. S jeho koupí ale nespěchejte, protože děti stejně píší tužkou - většinou až do listopadu. A na první pokusy dostávají pero tornádo. Až přijde správný čas, potom si doporučíme  i další vhodné typy školního pera.

Mezi obvyklé potřeby na výtvarnou výchovu, popřípadě pracovní činnosti patří: vodové barvy, tempery, voskovky, školní křídy (ne na tabuli, ale na kreslení), plastelína a deska na modelování, velké desky na výkresy, lepidlo, kelímek na vodu, štětce . Tyto věci  a ostatní výtvarný materiál nakupujeme pro třídu společně . Praktické je uložit všechno do kufříku, nebo krabice. Krabice  máme připraveny, kufříky, které jste dětem zakoupili zůstanou taky ve třídě, ještě se nám budou hodit.I ty nakoupíme  společně i s  malou krabičkou  na drobnosti.

Na sešity jsou vhodné desky, respektive školní boxy na učebnice a sešity velikost A4 a A5.Lepší je mít jen jedny, ty větší.Jen zkontrolujte, zda se vám vejdou do aktovky (batohu). Potřebovat bude vaše dítě i obaly na sešity a knihy. Určitě to budou A4 a A5, také obaly na notýsek. Ale není nutné je nakupovat předem, sešity a učebnice budeme obalovat postupně. Na začátek stačí 3 velké a 3 malé. Vždy je můžete dokoupit podle potřeby .

Dále to bude vhodný a pevný látkový pytlík na tělocvik i další na cvičební obuv.

Na malování a ostatní práce kdy se můžeme ušpinit je výborná velká obnošená tatínkova košile, nebo maminčino volné tričko.

Asi oceníte také krabičku na svačinu, popřípadě láhev na pití, která neteče (na to zejména pozor, jinak budete neustále řešit mokrou aktovku a věci v ní, láhev určitě zkontrolujte !). Svačinu je dobré jíst na látkovém ubrousku, který slouží jako prostírání na lavici. Ještě tedy látkový ubrousek na svačinu, papírové kapesníky - jedno celé balení, nebo krabička a toaletní papír. Ale to se domluvíme až ve třídě.

Většinu ostatních školních potřeb jsme dětem nakoupili. Škola a městský úřad společně dětem pořizují školní výbavu v hodnotě 600,- Kč. Máme tam vše potřebné – tužky, pero, pastelky, křídy, barvy, štětce, lepidla, nůžky, gumy, barevné papíry, podložky, kelímky, výkresy a náčrtníky…..Všechno v krásné praktické krabici.

Po rodičích chceme připravit aktovku, penál, náhradní tužku č. 1 a č. 2, ořezávátko, nůžky, gumu, obal A4 ( velký ) tři kusy, A5 ( malý ) tři kusy, krabičku na svačinu, desky na sešity velké, pytlík na tělocvik. Na cvičení tričko, soupravu, cvičky do tělocvičny a tenisky na ven - do látkového pytlíku , přezůvky do třídy, uzavřené ne nazouvací  - nejlépe klasické bačkůrky s bílou podešví. Oblečení a obuv označte vždy monogramem, i tak se někdy něco zatoulá .

Určitě nepodléhejte výhodným nabídkám a nepořizujte věci zbytečné. Nepotřebujeme ani desky na písmena či číslice, ani kapsáře nebo zástěrky na zavazování a na pořizování pravítek a kružítek je také ještě dostatek času. Nejsou vhodné ani věci, které vypadají a slouží zároveň jako hračky, blikají, pískají, kutálí se, nebo jsou moc velké , či nebezpečné. Asi tušíte proč. Co se týká výběru konkrétních značek , to je většinou ponecháno na rodičích (výjimku mohou tvořit pera). Není potřeba kupovat nejdražší věci, na druhou stranu například u tužek a pastelek se vyplatí připlatit za kvalitu ( tužky a pastelky, které se neustále lámou, stejně nakonec vyhodíte, protože nebudete mít trpělivost je donekonečna ořezávat a věřte tomu, že zlámané budou neustále).

Sešity, pracovní sešity a písanky jsme také objednali společně, ty rodiče platí, částku 500,-do společného třídního fondu uhradíte během září.